Naučnici razvili 3D tehnologiju za knjige

Bez autora
Mar 24 2010

Južnokorejski naučnici su saopštili da su usavršili trodimenzionalnu tehnologiju (3D) za knjige, koja omogućava da slova bukvalno iskaču sa stranica knjiga. Istraživači sa južnokorejskog naučno-tehnološkog instituta u mestu Gvangju upotrebili su 3D tehnologiju za animaciju dve dečje knjige sa korejskim narodnim pričama, ilustrovane crtežima zmajeva i heroja koji preskaču planine.Bile su potrebne oko tri godine za razvoj ovog softvera. Nova tehnologija mogla bi da bude iskorišćena za bilo koju vrstu knjiga, kao i za slike koje se gledaju preko "pametnih" mobilnih telefona ili u muzejima kako bi se eksponati povećali.

Naučnici razvili 3D tehnologiju za knjigeJužnokorejski naučnici su saopštili da su usavršili trodimenzionalnu tehnologiju (3D) za knjige, koja omogućava da slova bukvalno iskaču sa stranica knjiga.

Istraživači sa južnokorejskog naučno-tehnološkog instituta u mestu Gvangju upotrebili su 3D tehnologiju za animaciju dve dečje knjige sa korejskim narodnim pričama, ilustrovane crtežima zmajeva i heroja koji preskaču planine, prenela je agencija Rojters.

"Bile su potrebne oko tri godine za razvoj ovog softvera", izjavio je vođa projekta Kim Sang-ćeol, dodajući da bi nova tehnologija mogla da bude iskorišćena za bilo koju vrstu knjiga, kao i za slike koje se gledaju preko "pametnih" mobilnih telefona ili u muzejima kako bi se eksponati povećali.

Kim je naveo da će biti potrebno vreme za početak šire primene te tehnologije, dodajući da ne može da predvidi njenu cenu, ali da misli da će ona biti dovoljno pristupačna za masovnu prodaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik